Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2022 13:17 - Поредния Провал на управата на МБАЛ - Търговище . . . .
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2022 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   В самото начало искам да направя важното уточнение , че визирам ръководството на Областната ни болница , а не всички лекари , които всекидневно в едни много тежки условия за работа се стараят и полагат необходимият професионализъм и грижи за нуждаещите се пациенти .

   Мажоритарен собственик на "МБАЛ - Търговище" АД със 71, 86 % от капитала е Държавата , в лицето на Министерството / Министъра на здравеопазването , т. е. тя е преобладаващо Държавна собственост !

   Община Търговище е акционер с 12 , 3 % собственост от капитала , Община Попово - със 7 , 65 % , Община Омуртаг - с 5 , 26 % , Община Опака - с 1 , 63 % , и Община Антоново - с 1 , 57 % .
 
   На 31 . 05. 2021 г. се проведе последното Извънредно Общо Събрание на акционерите , на което Държавата не подкрепи направените предложения , като от тогава ръководството на болницата - за мен в Некомплект ! , се състой от двама човека - Председател на съвета на директорите , в лицето на д-р Явор Александров , и Изпълнителен директор ( вече повече от 19 години поред ! ) , в лицето на д-р Иван Светулков . . .

   Този ръководен екип също така не получи от мажоритарния собственик нов управленски мандат от три години , което също е много показателно за мен .

   Дали познатият ми до болка д-р Димитър Петров ( които за жалост беше служебен зам. министър на здравеопазването в екипа на министър Кацаров до средата на месец 11. 2021 г ) , успя да запази от наложителната за мен смяна на този "дует" аз не мога да твърдя със сигурност , но мога да го допусна , казано честно . . .

   Ето още веднъж и размера на задълженията , които аз получих през любимият си ЗДОИ на МБАЛ - Търговище : в края на 2020 г. общите задължения възлизат на едни : - 8 , 160 000 лева , а към средата на месец ноември 2021 г. към тях може да се прибавят и още едни : - 2 , 534 507 лева ! Предстои да получа официалната информация и за краят на 2021 година . . .

   Именно на фона на това много тежко финансово положение , в което се намира болницата ни , на мен лично ми се стори много странно предложението за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на това дружество , дошла от страна на д-р Светулков & д-р Я. Александров , което трябваше да се проведе на 23. 03. 2022 г.

   Акцента в него беше приемането на проект на Договор за съвместна дейност и между "МБАЛ - Търговище" АД" и "СДМЛ Медекс - Търговище " ООД , за създаването на център по инвазивна кардиология на територията на държавната болница . . .

Приходите от НЗОК трябваше да се разпределят в едно съотношение 23 % към 77 % в полза на частното СМДЛ , докато разходите преимуществено оставаха за болницата ни !

На 21. 03. 2022 г. се проведе Извънредно заседание на Общински съвет - Търговище , на което Решенията по Докладната записка с вносител д-р Дарин Димитров бяха подкрепени единодушно от присъстващите съветници !

Съмненията ми доколко тази сериозна на пръв поглед инициатива , е подкрепена предварително от мажоритарния собственик в лицето на Министерството на здравеопазването се засилиха от една статия в сайта Епицентър от 22. 03. 2022 г.

   На 23. 03. 2022 г беше проведено това извънредното Общо събрание на МБАЛ , на което разгледаният въпрос , касаещ приемането на проект на този Договор , НЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА - т. е . , НЕ БЕШЕ И ПРИЕТО !!!

   И тук вече идва мястото освен на сериозните въпроси , а така също и на по - популярният сред хората ни : " И тогава защо ги ручахме жабетата ?!? " . . .

  Ясно ми е , че както кметът Д. Димитров , така и съветниците подкрепят това предложение , но беше много редно - и дори много елементарно ! , още на самата сесия предварително да бъде попитан д-р Светулков : аджеба дали той вече има подсигурена Подкрепата от страна на Министерството / Държавата - която е основен акционер и мажоритарен собственик на "МБАЛ - Търговище" АД , за този фамозен Договор !

   На няколко пъти съм заявявал публично вече и чистият факт , че "дуета" Светулков & Александров ПРОСТО НЕ УПРАВЛЯВАТ БОЛНИЦАТА НА БАЩИТЕ СИ , а са просто едни временно управляващи тази Болницата на Държавата ни !

   Факт са изключително лошите финансови резултати , до които точно ТЕ докараха болницата , а като към тях сега прибавим и този Звучен и Знаков Провал ! от онзи ден , аз отново сега ги призовавам Те и двамата да подадат своите Оставки , а да не чакат да бъдат сменени !!!

   Крайно време е всеки да разбере , че това е естественият ход на нещата - идваш на дадена ръководна позиция , опитваш се да дадеш каквото можеш от себе си , и след като стигнеш своето ниво на некомпетентност - или ти изтече мандата ! , просто почтено и сам си отиваш от тази висока длъжност !!!

   Колкото по - бързо Министерството вече реши този наболял кадрови проблем - и този "екип" бъде бързо сменен !!! , толкова по - добре ще бъде и за здравето и на тези над 100 000 жители на цялата ни Област Търговище , разбира се . . .

  КУРАЖ И СВЕТЛИНА !Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1412120
Постинги: 799
Коментари: 101
Гласове: 658
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031