Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2020 10:19 - След редовното ОС в "МБАЛ - Търговище" АД - ( почти ) нищо ново , нищо свято . . .
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Измина вече повече от един месец от датата 22.05.2020 г. , на която се проведе редовното Общо събрание на акционерите на най - голямото болнично заведение на територията на Област Търговище , а именно - Многопрофилната ни болница за активно лечение ( според абревиатурата ) . 
     Лично аз поне до този момент така и не успях да прочета дори един ред !!!  някъде из публичното местно медиино пространство нещо  за него - имало  ли го е въобще това събрание  , какво се е  решило  на него , и т.н. няколко  елементарни въпроси , които според мен не може да не интересуват местната ни общественост -  както и тези  над 500 - т заети в нея като   лекари , мед . сестри , специалисти , а  и всякакъв друг   персонал , работещ и в настоящият  момент  в нея  . . .

    Така или иначе , в средата на 2020 г. има достатъчно публични и Законови способи за всеки  човек , които проявява интерес към съдбата на болницата ни да получи информация за нея  , с най - важното от която ще се постарая да ви запозная сега .  

    И така , на 22.05.2020 г в кабинета на Изпълнителният директор д-р Светулков се проведе това събрание , с участието на Държавата - собственик на 69 , 55 % от капитала , Община Търговище - с 13 , 01 % , Община Опака - с 1 , 76 % , и Община Антоново - с 1 , 7 % , представляващи общо 86 , 02 % от капитала на дружеството .
  Не са взели  участие в него по неясни за мен  причини  Община Попово и Община Омуртаг - също акционери в това дружество  . 

   Освен д-р Иван Светулков като Изп. директор и член на Съвета на директорите , останалите двама човека в него са д-р Явор Александров - Председател на СД , и д-р Иван Тянев - негов зам. председател , както и ръководител направление "Медицински дейности" .  Това е екипът , които ръководи поне вече шеста година болницата ни , която определено изпитва много сериозни финансови проблеми през всичките от тях  . . .  

   И понеже се отвори темата за заплащане , мандати и пари , ето и размера на  възнагражденията на СД сега  - те получават по две средни месечни работни заплати в болницата ни , но не повече от петкратния размер на МРЗ - т.е. , не - повече от 3 000 лева на месец . 
Странно е за мен , че дори и  при одобряване на годишния финансов отчет на МБАЛ за 2019 г , не е посочен размерът на задълженията на дружеството - аз твърдо съм решил да поискам тази информация през ЗДОИ тези дни от Изп. директор , и като нямам все още  официалната  информация мога да споделя неофициалната , която циркулира в публичното ни пространство - задължения около 4 милиона лева , като около един милион от тях са натрупани през 2019  година . Ако това не е така , нека да бъда опроверган с точните цифри , документи и факти , разбира се - проблем няма за това сега   . . .

   Въпреки тези неблагополучия през последните няколко  години -  обяснени основно с  ниските цени на клиничните пътеки , по които работи МБАЛ ,  непроменени от 2008 г , за пореден път вече  се оказа , че няма направено предложение за промяна в състава на Съвета на директорите , както и за определяне на негов нов управленски мандат - съответно остава досегашният съвет  , с някакъв може би временен управленски  мандат  , очевадно . . .

  Както се казва , да им е Честит той  , и дано поне да успеят малко да стабилизират това Дружество  , да спрат да трупат  загуби  , както и да започнат да изплащат малко от  борчовете си - с две думи - . . .  " да успеят да отлепят ютията от дъното " , по станалият като класик за мен  вече бат Любо Пенев от ЦСКА    . . .

   На фона на тези лоши финансови резултати дойде много логично изразена  и волята на основния акционер в лицето на Държавата , а именно   -  ДА НЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ  ОТГОВОРНОСТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ ,  ЗА  ДЕЙНОСТТА ИМ ПРЕЗ 2016 , 2017 , 2018 И 2019 г. . 
  Логично Решение , наистина !  Респект за него ! 

   Изборът на регистрираният одитор Валентин Венков , които да провери и завери годишният финансов отчет за 2020 г. , според мен не представлява много  голяма новина за никого сега   . 
   По - скоро интерес представлява Решението за промяна в капитала на дружеството , приета единодушно , представляваща сумата от  278 , 384 лева , които са  усвоени занаправени  капиталови разходи . 
   В резултат на това размерът на капитала на това дружество е в размер на 3 , 678 , 920 лева , разпределен наново  както следва :

   За Държавата - 71 , 86 %  , Община Антоново - 1 , 57 % , Община Омуртаг - 5 , 26 % , Община Опака - 1 , 63 % , Община Попово - 7 ,65 % , и Община Търговище - 12 , 03 % . 

   Според мен това е по - важното от проведеното на 22.05.2020 г.  Общо Събрание , което сега вече  ще имат възможност да научат и хората ни  , които се интересуват все пак донякъде  от съдбата на болницата си  . 
   За мен е абсолютно неприемливо обаче  това мълчание -  наложено едва ли не  като стил на управление в последните няколко години от това  болнично ръководство , оправдавайки се с липсата на Пиар !?! ,  което иначе не пропуска да се похвали с някои свои  успехи , получени дарения и  покрай Ковид 19 , или с  разни други събития и неща . 

  Принципният , открит и честен подход изисква обаче да се споделя активно  и тази информация , също толкова важна и съществена според мен  . 

Да не говоря пък , че според мен е Крайно време най - големият Акционер след Държавата в МБАЛ -  в лицето на Община Търговище , която има за шести пореден мандат кмет - лекар , при това !   ( и която демонстрира завиден общински остатък и в края на 2019 г ) , вместо да се чуди за какви Екстри ,  придобивки ,  и откровено много Глупаво направени  Разходи !!! , да се обърне най - накрая  с лице към доста тежките финансови проблеми на Болницата ни , помагайки й в плащането на сериозните разходи за отопление през студеният период от годината , за храна на болните в отделенията  , или други някакви подобни и смислени неща , например ! 

   За сега е това - КУРАЖ И СВЕТЛИНА ! 
 

   

   


Тагове:   политика,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1323255
Постинги: 770
Коментари: 98
Гласове: 615
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031