Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2017 17:47 - Кои интереси защитава в този случай управата ни? Преценете сами...
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1414 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Става въпрос за справедливият протест на нашите съграждани, излезли пред сградата на Общината ни на 04.07.2017 г., обявили се категорично против Заповед № 3-0-44/ 07.12.2016 г. на кмета Дарин Димитров за частично изменение на ПУП за УПИ VІІІ в кв. 93 по плана на Търговище, и инвестиционен проект, одобрено с Разрешение за строеж № РС-01-1-2/ 07.12-2016 г., издадено от Главният архитект на Общината ни Д. Димитрова.

Понеже по тези абревиатури хората не могат да се ориентират за местонахождението на въпросният - а и станал ябълка на раздора /за пореден път!/ терен, той се намира в непосредствена близост до ТИИЦ, заключен между сградата, популярна като бившата детска консултация, на гърба на другата жилищна сграда на бул."Митрополит Андрей" № 43, и жилищният блок на улица "Бузлуджа" №1 и 3, с площ от 1 070 кв.м., собственост на "П и П Импорт" ООД, представлявано от управителя Павлин Илиев.

За това пространство управата ни е решила да удовлетвори намерението на собственика на този имот върху него да бъде построена 5 - етажна жилищна сграда със застроена площ от 376.78 кв.м., разгъната застроена площ от 1911.86 кв.м., включваща подземен етаж за избени помещения и гаражи, както и 16 жилища и един офис на партерния етаж.

Една достатъчно голяма жилищна сграда, проектирана на максимално възможните си параметри и височини, които просто ще изпълнят максимално това не-голямо пространство, създаващо усещането за едно излишно презастрояване, особено характерно вече в града ни за района около Вароша, както и в зоната над Старият бряст в посока Стадиона и Първа гимназия, където освен че сградите са буквално на "една ръка разстояние", образно започва да не стига и въздухът вече около тях...

Именно подобната близка перспектива мотивира живеещите в тази непосредствена близост наши съграждани - в случая заинтересовани лица, които с пълно право протестираха публично срещу това скандално поведение на управата ни.

Абсолютното не съобразяване с тях, както и с всички негативни последици от изграждането на тази сграда - недостатъчни отстояния, проблемите с бъдещото паркиране на автомобилите, както и с нормалното ползване на стоящата в непосредствена близост до този терен изградена детска площадка ги мотивира достатъчно силно, за да обжалват по съдебен път Законосъобразността на посочената по-горе Заповед на кмета, на практика даваща пълен карт-бланш на бъдещите строителни намерения на нейният собственик. Без никакво значение от неговото име дори, той просто търси своя чисто финансов интерес от подобно негово намерение като предприемач - за никого не са тайна /и според мен!/ високите цени на жилищата на пазара в момента за Търговище, което допълнително мотивира и други хора с добри финансови възможности, да се възползват от едно такова бизнес начинание. Както се казва, и в този случай виновен е не този, който яде зелника, а този, които му го дава - нали така?

За пореден път обаче прави впечатление на всички ни, че управата - в лицето на кмета Димитров и Гл.архитект Димитрова, отново и брутално решават да обслужат само интереса на един конкретен предприемач, грубо не съобразявайки се с интереса на останалите стотици останали наши съграждани, живеещи от дълги години в тези около 100 апартамента, намиращи се в непосредствена близост до тази потенциална нова строителна площадка.

Нещо повече - оказва се, че всички тези хора, имащи статут на пряко заинтересовани лица, са категорично НЕ ИНФОРМИРАНИ ПО СЪОТВЕТНИЯТ ЗАКОНОВ РЕД - чрез писма с обратна разписка до домоуправителите на етажна собственост в тези блокове, съобразно Законовия ред - както за тази Заповед на кмета, така и за Проектът за изменение на ПУП в този квартал.

Дали само по себе си това нарушение е достатъчно като основание да бъде отменена тази Заповед и издаденото Разрешение за строеж - съвсем скоро, на предстоящото открито съдебно заседание през другата седмица, съответният Председател на състав на Административен съд Търговище предстои да преценява, както и да реши в края на краищата със свое съдебно Решение, разбира се.

Подобно управленско поведение обаче, водещо до НЕ СЪОБРАЗЯВАНЕ с интереса на една голяма група наши съграждани - пряко заинтересовани и според Законите на страната, още повече и взето зад гърба им, при нарушение на техните права да бъдат своевременно информирани при това, е категорично недопустимо според мен!

Подобно "свършване на работата" на когото и да е, и то на тъмно!, освен че си е една абсолютна "меча услуга" с обратен ефект дори!, си е в пълно противоречие с принципите на ПРОЗРАЧНО, ОТКРИТО И ЧЕСТНО ПОВЕДЕНИЕ, залегнали в една дузина нормативни Документи, Харти, а и в самата управленската програма на местният ни Герб както и на кмета Дарин Димитров, си мисля аз.

Ако нещо съм се объркал, моля да бъда опроверган - категоричен съм още веднъж аз, че няма място за подобно гузно поведение при вземането на подобни Решения, касаещи интереса на толкова много хора!

Иначе съмненията за приятелски отношения, услуги, връзки, подходящо стимулиране и т.н. определения на използване на ефективни влияния от страна на няколко човека и фирми в града ни, ще продължат все повече много тежко да натоварват така и така неуспешният и разочароващ вече изтичащ половин мандат - поне според мен.

А относно заварените и силно презастроени с жилищни сгради зони на града, както и други подобни интересни схеми и обвързаности, ще стане на въпрос и в други колонки, посветени на ТСУ сектора ни. Засега е това - КУРАЖ И СВЕТЛИНА!




Гласувай:
1



1. olivie - гусин Русев,
10.10.2017 18:10
щом е за жилища според ЗУТ може.
цитирай
2. zaw12929 - няма място за подобно гузно пове...
11.10.2017 06:08
няма място за подобно гузно поведение при вземането на подобни Решения, касаещи интереса на толкова много хора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1323357
Постинги: 770
Коментари: 98
Гласове: 615
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031