Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 19:26 - "Нека да има повече Светлина и в нашата си Община!"
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

"Нека да има повече Светлина и в нашата си Община!"

 Да, в действителност е много лошо състоянието като цяло на осветеността в Общината ни, градът и околните ни села просто тънат в тъмнина през нощта... Тъмнината обгръща здраво животът ни през нощта, а внедрените преди години енергоспестяващи крушки по улиците ни превръщат както ходенето пеша, така и особено шофирането нощем в едно сериозно изпитание, и то на ръба на опасността.

Да не говорим за нещо особено елементарно, което едва ли струва и особено скъпо, за да бъде бъде бързо и лесно променено - от време оно, от позабравеният ни вече соц, осветлението продължава да се включва, когато вече е доволно тъмно навън, а не когато реално започне да се свечерява! Толкова ли е трудно този процес да се регулира от устройства с фото клетка, която обективно и за удобството на всички граждани да регулира този процес, се питат основателно хората? Дали ще се получи отговор, или пък това може да се направи ефективно в обозримо бъдеще, и особено на фона на задаващият се есенно - зимен сезон - "... не вярвам аз, мълчи стадиона!", е дереджето ни и в това отношение, засега.

На този полумрачен фон според мен е редно отново наяве да бъдат "осветени" сключените преди две години, в горещото предизборно лято на 2015 г.!, и то от отиващият си екип на Мирев ДВА Договора точно в тази сфера - и то след след проведените, както и спечелени от допуснатата една - единствена, и достатъчно известна наша местна фирма Обществени поръчки, разбира се...

Става въпрос разбира се за "ЕМУ" АД, сключила с Община Търговище на 21.07.2015 г. първият Договор, с предмет: "Рехабилитация на уличното осветление в гр. Търговище и селищата на общината", на цена от 1 000 000 лева с ДДС!, а вторият подобен - на 03.08.2015 г., с предмет: "Поддръжка на уличното осветление в гр. Търговище и селищата на общината", където пък цената на този своеобразен "абонамент" струва на всички ни около 7 000 лева месечно.

И двата Договора са за по пет годишен срок на изпълнение!, като по първият съобразно регламентираните договорни срокове на плащане, най-късно до 21.08.2017 г. /т.е., след шест дни!/ Общината ни следва да направи третото поред плащане, в размер на 240 000 лева с ДДС...

Разбира се, тези Договори представляват публична информация, получена от мен по ЗДОИ преди известно време, като лично за мен - тогава, както и сега, и двата ми приличат на сключени в един много сериозен Конфликт на интереси, имайки в предвид факта, че подписалият ги тогава, през лятото на 2015 г. за Изпълнител от страна на "ЕМУ" АД - инж.Таню Танев, в качеството си на Изпълнителен директор, водещ акционер и представляващ тази фирма, бе и действащ Общински съветник втори мандат! В настоящият мандат той си е отново Общински съветник, вече трети мандат...

Така или иначе, по тези мой Сигнали специализираният орган - в лицето на КПУКИ, не се произнесе по същество със свое Решение - дали той Е, или НЕ Е в Конфликт на интереси в тези два много конкретни случая, а просто прекрати производството по тях - и то поради факта, че Сигналите ми до тях не отговаряли на техните високи изисквания!?! - би трябвало да бъде доста смешно, ако не беше много тъжно, си мисля аз.

Но така или иначе, фактите са си факти, и СА налични - аз пък тайно продължавам да се надявам, че може би пък очертаващият се нов Закон, както и новото звено, създадено според него - /дано да е наистина Анти, а не прикриващо Корупционно, както до сега!/ ще погледне този много ясен за мен казус по един нов и друг начин, както и ще разтълкува според действащите ни Закони и сега тези скандални за мен Договори.

След това известно лирично отклонение, да се върнем по темата за Светлината - може и аз нещо да не съм разбрал добре, но за миналата 2016 г., от управата ни на нарочна пресконференция обявиха колко ни е струвало осветяването на парк "Борово око" - 123 000 лева беше стойността на строително - монтажните дейности, включваща монтирането на общо 74 лампи тогава. Допълнително бе обявено, че през 2015 и 2016 г. в селищата от Общината ни са поставени 588 осветителни тела, на стойност 179 000 лева. Общо сумата тук отива на едни 302 000 лева, за да бъда съвсем точен сега.

Дори и да допусна, че това са средства, платени на "ЕМУ" АД за негова дейност по първият Договор, за 2015 и 2016 г. те са получили договорените си 440 000 лева. За нещо сериозно извършено от тях през 2017 г. лично аз до сега не съм разбрал, като мисля, че е повече от резонно да стане ясно на цялата ни общественост, за какво свършено, къде и как точно, те ще получат новият си транш от 240 000 лв. с ДДС след няколко дни по първият Договор. Убеден съм, че съвсем скоро, в края на отпускарският и за местната ни управа месец август, ще бъде дадена изчерпателно нужната информация.

Така или иначе, и по този Договор всички тези плащания се извършват след актувани и действително извършени действия и работи от страна на Изпълнителя, които пък са възложени и приети от страна на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ...

За подмяна на съществуващите ни енергоспестяващи, но с много слаб ефект крушки - например с едно ново икономично осветление, но вече с LED лампи ми е съвсем ясно, че в настоящият си /и вече преполовен мандат!/, управата ни не може и да си помисли дори! При положение, че поизкривените ни ел. стълбове дори не можаха до сега да пребоядисат, това е мисия невъзможна за тях. Както и например осветяване на условно казано пътят към "ЗЕНОН" - една от фирмите, която така или иначе дава хляб на не малко семейства в града и общината ни - понеже явно много се увлякох в мечтите си, ще спра до тук сега.

В очакване обаче на отговорите на повдигнатите от мен въпроси обаче - КУРАЖ И СВЕТЛИНА!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1337960
Постинги: 774
Коментари: 98
Гласове: 622
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930