Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2017 19:41 - Поредната стандартно "бравурна" сесия... Поредни размисли и нови схеми, може би.
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Продължават безличните и много бързи заседания на Общинският съвет в Търговище. Преди време, в предишният мандат - 2011/2015 г., аз дори шеговито бях нарекъл този нашенски запазен местен патент /с обща продължителност около, или малко над един час време/ - "стандарта Мая Павлова", визирайки една остра и гневна забележка от нейна страна към нейните колеги съветници тогава, които си бяха позволили няколко по-дълги обсъждания, довели до удължаване на заседанието във времето, което видимо я бе изнервило тогава…

Така или иначе, срещу едно редовно участие на всеки един общински съветник в една Постоянна комисия, проведено в понеделник след обяд /да допуснем, че и то е било от порядъка на един час време/, последвано от Сесия на "бързи обороти", провела се на 31.05.2017г. /сряда/, с почти никакви съществени изказвания или обсъждания за каквото и да е било!  - отново за час време, прибавяйки към нея извънредната - също "бърза" сесия, която бе проведена на 22.05., както и участието им в Тържественото заседание /и то от един час време/, провело се на 14.05.2017 г., всеки един от тях си заработи по едни 500 лева, които не са никак малко пари според мен, все пак...

Както се казва, "Халал да са им парите", ако срещу тях виждаме едни принципни, правилни, както и загрижени техни Решения, приети в полза на общественият интерес на всички жители на Общината ни. Спазвайки хронологията, искам да обърна Вашето внимание на няколко интересни неща сега.

На първо място, интерес за мен представляваше Докладната записка под № 6, относно: "Приемането на годишните финансови отчети на търговските дружества със 100 % общинско участие за 2016 г.".

"Добро представяне" бе накратко оценката, дадена от зам.кмета Велчев, въпреки, че резултатите са им почти същите, спрямо 2015 г. Основната промяна през миналата година бе свързана с БКС, което бе преобразувано набързо в Общинско предприятие с решение на Общинският съвет през септември 2016 г., като в останалите ни общински търговски дружества: "Адапт" ЕООД, "Общински пазари" ЕООД, и "Знаме" ЕООД, в момента останаха да работят пренебрежимо малко хора.

Ето още веднъж и печалбата им за 2016 г.: 44 000 лв. за Проектантска, 31 000 лв. за Пазарите, и 285 лв. за вестника ни. Новината около в-к "Знаме" бе друга обаче - приключилата ревизия на НАП е установила категорично, че подадените годишни декларации и финансови отчети за 2013 и 2014 г. от бившият управител на вестник "Знаме" - г-жа Парашкевова, са с неверни резултати!  Един очакван от мен краен резултат, които още веднъж поставя много основателно въпросът с търсенето на предвидената наказателна отговорност по Закон от нейна страна. Управата ни е на ход вече повече от една година време за това сега, като мога лично да ги уверя, че въпреки голямото ИМ желание за едно "покриване" на това толерирано безобразие от дълги години, времето на политическият чадър върху нейните действия приключи отдавна. Вече е време за... Дела!

Показателна за разбирането на управляващото мнозинство в Общинският ни съвет в момента, се оказа Докладната записка под № 10 в ДР, относно отдаването под наем на Имот - публична общинска собственост. Оказа се, че Договорът, с които бе предоставено безвъзмездно право на управление за 10 години върху този имот - сграда за култура, находяща се на ул."Любен Каравелов" № 18, сключен между Общината ни и 2- ро СУ "Проф. Никола Маринов", е прекратен със споразумение № Д-01-209/20.09.2016 г.

В Община Търговище е постъпило заявление от "Бултрак експрес" ЕООД, представлявано от Георги Куманов, с което той изявява желание да наеме тази сграда, за провеждане на занимания с ученици в извън учебно време и през ваканциите. В резултат на това, с 24 гласа "ЗА", 1 "Против" и 1 "Въздържал се", бе прието Решение, с което Общ. съвет дава съгласие този имот - публична общинска собственост, да бъде отдаден под наем чрез публичен търг с тайно наддаване, за осъществяване на образователна дейност, срок от 5 години, и начална тръжна цена от 1, 363 лв. без ДДС.

Дотук, както се казва, бе добре...

Оказва се обаче, че заявителят - г-н Куманов, е съпруг на г-жа Анета Куманова, общински съветник от Герб, както и училищен директор. Присъствах лично на това заседание и мога да потвърдя, че тя участва в него, и бе в залата. Председателката на съвета ни - г-жа Алиева, не обяви на микрофон и пред всички в пред залата, че има подадена декларация за конфликт на интереси от нейна страна, както и за нейно не участие в това конкретно гласуване.
 Отново сянката на Конфликта на интереси /които си е една "запазена марка" на управата ни - както при Мирев преди, така и при Дарин Димитров сега/, тежко надвисна над това Решение по тази Докладна записка. Както и съмненията за едно некоректно съвместяване /не само според мен/, при упражняването на длъжността Директор на училище, паралелно с развиване на една частна дейност в същата образователна сфера, използвайки своето служебно положение и влияние при това.

Очевидно тепърва това Решение ще повдигне много въпроси около неговата законосъобразност, както и около дейността на Образователен център "Дъга". Всички знаем много добре, че подобно съвместяване не е нито първият, нито пък очевадно ще бъде последният прецедент в града ни - примерно, г-н Димитър Алексиев - дългогодишен директор на ОУ "Христо Ботев", от много години се справя с няколко стопански начинания, производства и инициативи, и то повече от успешно при това!

Въпросът тук обаче сега е, че използването на властовите възможности и влияния в лична изгода и интерес, за мен си е един сериозен Конфликт на интереси, погледнат от всякъде!

Кой е крив, и кой е прав по този казус, тепърва предстои да се изясни - в това по-принцип няма нищо лошо, винаги е най-добре - и то за всички заинтересовани страни!, тези публично изразени сега от мен съмнения, да бъдат проверени от компетентните лица и институции. Преценката в последствие всеки сам ще може сам да направи, както и прецени.

КУРАЖ И СВЕТЛИНА! 



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1338509
Постинги: 774
Коментари: 98
Гласове: 622
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930