Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2017 17:31 - Получени отговори, предстоящи развръзки...
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Както Ви бях обещал в колонката си от 14-05-2017 г., още на следващият ден се възползвах от възможностите на любимият ми ЗДОИ, като подадох съответното Заявление, с което поисках копие на Договорът, сключен между Община Търговище и фирма "СТРОИКОМЕРС-ТТ" ЕООД, относно: Изграждане на 8 броя автобусни спирки в гр. Търговище, както и документацията около способа /тръжна процедура, обществена поръчка и т.н. и т.н./, чрез които е определена за изпълнител точно тази фирма, очаквано дала най-добрата оферта за тяхното изграждане. И понеже на десетият ден от подаване на моето заявление вече получих очакваното от мен Решение за предоставяне на достъп до обществена информация: ДОИ - 15/25.05.20217 г., бързам да споделя най-важното от него с Вас.

И така, много изненадващ за мен се оказа факта, че сключвайки на 29.11.2016 г. този Договор, на посочената по-горе фирма е директно Възложено изпълнението на предмета по него, които предмет Изпълнителят и приел да изпълни с краен срок до 31.08.2017 г. включително!

Уточнена е цената - 49 920 лв. с ДДС, начина и сроковете на плащане /20 % аванс, или 9 984 лв. с ДДС в срок от десет дни от датата на подписването му/, междинните плащания, както и задължението да бъдат използвани наличните триплексови стъкла, собственост на Община Търговище. Подробно в Договора са изброени Правата и Задълженията на страните по него, както и гаранционният срок на тези нови спирки, даден от ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ, които е от 5 години. Елементарната сметка показва, че цената на всяка една от тези 8 ново изградени спирки ще бъде: 6,240 лв. с ДДС.

До тук - добре, както се казва! Интересен за мен също така се оказа факта, че настоящият Договор е подписан от страна на Възложителят - Община Търговище, от г-н Валентин Велчев - Заместник кмет /упълномощен със Заповед №З-01-862/14.11.2016 г. на кмета Дарин Димитров, да сключва от негово име договори за строителство/, както и от г-жа Анна Панова - началник отдел "Бюджет и счетоводство"...

Понеже според мен е абсолютно недопустимо /а доколко е законосъобразно, тепърва ще установява които трябва, явно/, без никаква предварително обявена и проведена публично процедура!, едно такова подобно и директно възлагане по този предмет на Договора - на които и да е бил избран за Изпълнител /за едни почти 50 000 лв./с ДДС /общински пари/, аз ще подготвя поредният си Сигнал, в които ще помоля компетентните органи за проверка на този Договор. Дано Зам. кметът ни г-н Велчев /с имидж на един добър и опитен икономист, все пак!/, да се е подготвил добре предварително, като, образно казано: "си е написал добре домашното", за да даде убедителни обяснения относно законосъобразността на тези свой действия и негово поведение, подписвайки се под този конкретен Договор. Ако ли пък не - очевидно той ще трябва да си понесе и своята лична отговорност. Времето съвсем скоро ще трябва да покаже и това...

Преди време също така се бях спрял, както и коментирах публично предварителната информацията около свикването на 07.04.2017 г. на извънредното Общо събрание на акционерите на "МБАЛ - Търговище" АД, както и обявеният предварително дневен ред. Неприятно впечатление ми бе направил факта, че се предлагаше промяна - и то за увеличаване! на броят на Съветът на Директорите - от трима, на четирима члена! Събранието очевидно мина и си замина в едно пълно публично и местно медийно затъмнение /също недопустимо според мен /, но откъслечна информация за него изтече по безжичният телефон в града ни...

Според този "телефон" се оказа, че предложението на държавата за този нов, четиричленен Съвет на Директорите, не е било прието, като срещу него е гласувал и самият д-р Явор Александров! Разбира се, е най-добре за обществеността ни, както той самият, така също и останалите му колеги от борда публично да обявят, обосноват и коментират тази своята позиция, и то на една официална Прес конференция, но уви - такава и до ден днешен няма и идея да бъде проведена.

Затова пък на хоризонта ни вече със сигурност се очертава едно поредно свикване на едно ново, извънредно Общо събрание, насрочено за провеждане на 12.06.2017 г. от 10 часа в кабинета на Изпълнителният Директор - д-р Иван Светулков... За какво иде реч сега, едва ли ще стане много ясно на предстоящото заседание на Общинският ни съвет, което ще се проведе на 31.05.2017 г., и на което ще трябва да се гласува поведението по конкретните точки от Дневният ред на общинският ни представител в него, в лицето на д-р Георги Георгиев.

Отново повтарям - за мен е недопустимо подобно НЕ ПУБЛИЧНО поведение, както и липсата на официална информация около тези много важни управленски решения, касаещи местната ни общественост, по отношение на най-голямото ни болнично заведение в Областта, а именно - предимно държавната ни "МБАЛ-Търговище" АД!

За поредният сблъсък на интереси ли, борба между заинтересовани болнични лобита, налагане на вижданията на новият ни здравен министър, или за една между личностна битка ли иде реч и сега? Призовавам най-запознатите от вътре с това, както и имащи своите законови отговорности при това !, да бъдат така добри, както и публично да обявят своето мнение и позиция по тези щекотливи въпроси на деня.

За сега е това - КУРАЖ И СВЕТЛИНА!



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1323166
Постинги: 770
Коментари: 98
Гласове: 615
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031