Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2017 17:40 - За "услужливото" ни местно медийно огледало и през 2017 година...
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2017 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Винаги съм твърдял, че ако трябва да изброя моите любими Закони и правила, които с най-голямо удоволствие ползвам през последните десетина години в моята обществено - политическа дейност, на първите две места веднага ще посоча - Закон за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, и Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ/! Наложени ни Европейски практики и норми, даващи възможност на всеки един достатъчно активен гражданин, да потърси както и да получи търсената и интересна за него самият информация, без значение доколко е удобна на временно власт имащите лица и персони в местната ни управа, разбира се.

Както и през последните две години, отново поисках чрез подаване на необходимото Заявление по ЗДОИ информация относно сключените Договори за медийно и информационно обслужване за 2017 година, сключени от кмета на Общината ни с журналисти, собственици на информационни сайтове, вестници, радиа и телевизии към 28.02.2017 г. Ето на първо време и самите параметри на тези шест сключени договора, които ми бяха предоставени официално, и според всички изисквания и правила на Закона от общинската ни администрация на 15.03.2017 г.:

1. На 21.01.2017 г. - с "КИС" ООД, от гр. Русе, подсигуряваща от няколко години и директното излъчването на заседанията на Общинският ни съвет - 600 лв. на месец, или респективно 7, 200 лв /с ДДС/ за годината.

2. На 01.02.2017 г. - с "ТРУД МЕДИА" ЕООД, за публикуване на рекламни и информационни материали и интервюта - 12, 000 лв. с ДДС.

3. На 17.02.2017 г. - с ЕТ "Божидар Николов - ТН" /издател на в-к "Търговищки новини"/, за информационно обслужване - 4, 550 лв. с ДДС.

4. На 17.02.2017 г. - с ОПРИМ ООД, собственик на сайта Итар медиа, Договор за информационно обслужване - 3, 600 лв. с ДДС.

5. На 17.02.2017 г. - с ПИЯР ПАРТНЕР ГРУП ЕООД, собственик на сайта TargovishteBg.com, Договор за медийно обслужване за   2, 000 лева за годината .

6. На 20.02.2017 г. - с "Търговище ТВ" ЕООД, собственик на сайта www.targovishte.tv, Договор за медийно обслужване за 3, 000 лв. с ДДС за годината .

Общата сметка показва, че за 2017 г. /поне до 28.02.!/, по силата на така подписаните Договори за информационно и медийно обслужване на Общината ни, кметът Дарин Димитров е решил да отдели от Общинският ни бюджет едни 32, 350 лева /с ДДС/, като тази сума случайно почти съвпада с цената на труда на ръководният състав на Общината ни, от почти 32, 000 лв., но на на месец!, включваща заплатите на Кмета, четиримата Зам.кметове, Секретаря на Общината, Председателя на Общинският съвет, както и на 33 - мата ни Общински съветници.

За да е максимално точна преценката на хората ни, нека да посоча и отделените суми за медийно обслужване през последните две години от последният мандат на Мирев, съответно през 2014 г. - 11, 020 лв. без ДДС, и през 2015 г. - 8, 160 лв. за годината.

За 2016 година, първата от мандата на Дарин Димитров, сумата за тази дейност вече "скочи" почти три пъти, а именно - 27, 828 лв. /с ДДС /! , като виждаме много добре, как през втората "негова" година, тази тенденция за увеличаване на тези пари трайно се задълбочава...

Разбира се, сега и веднага аз не искам да прибързвам с оценката, или пък с извода си, че с подобна управленска местна политика сега, през 2017г., в никакъв случай не се "открива топлата вода", а просто се следва станалата отдавна "крилата" фраза - послание на Надежда Михайлова /сега Нейнски/ от 1999 година, записана тогава случайно пред актива на СДС в Ловеч - "нахранете журналистите"...

Винаги съм се старал да не слагам нещата под общ знаменател, а да търся добрият личен контакт с местните колеги журналисти, когато съм се опитвал да правя обществено достояние важни събития и проблеми, имащи своето добро местно звучене и отзвук сред обществеността ни. В това отношение мога да посоча добрият пример в лицето на г-н Иван Колев, с когото през годините изградихме едно добро взаимодействие, минаващо през взаимно уважение и професионална коректност в отразяването на факти и събития основно от негова страна, в полза на добрата информираност на обществеността ни.

Естествено, няма как да си изкривя душата, и да се направя, че не забелязвам и другото, а именно - откровеният стремеж към НЕ ОТРАЗЯВАНЕ, което по същество си е една директна и откровена ЦЕНЗУРА на същите тези събития и факти, от страна на по-голямата част от местните колеги. Дали има връзка с щедрото отношение сега от страна на Общината, или пък се намесват невидимите интереси на местното ни  "задкулисие" от интереси на конкретни  фирми и лица, част от тях и видни рекламодатели по  медийте ни , като  за голямо  съжаление, НЕУДОБНИТЕ ИСТИНИ за настоящата ни управа от години не могат да намерят своето  отразяване от тях , което си е една откровена МАНИПУЛАЦИЯ според мен.

Още нещо силно порочно виждам в настоящата "схема" - липсата на каквато и да е ПУБЛИЧНОСТ И ПРЕЦЕНКА при определянето както на съответните суми, така и на конкретните сайтове, вестници и въобще издания, "заслужили" все пак това благосклонно отношение от страна на кмета Димитров в тези нелеки времена за всички ни.

Чист факт е, че дори и спрямо миналата година има отпаднали, както и ново присъединили се към този апетитен списък - КОГА, КОЙ, КАКТО И ПО КАКВИ  КРИТЕРИИ СЕ НАПРАВИ ТАЗИ СЕЛЕКЦИЯ, КМЕТЕ? Ето един добър въпрос, на които ще се радвам обществото ни да получи своевременен и откровен отговор, да кажем веднага след ВЕЛИКДЕН, разбира се...

Защото докато Дарин Димитров  бъде кмет, НИКОГА не трябва да забравя, че разпределя не своя личен финансов ресурс, или пък някакви частни или пък  спонсорски пари, а Бюджета на ВСИЧКИ  ЖИТЕЛИ на тази Община -  нали така?

Защото на фона на тези "дребни" /за някого/ може би 32, 350 лв. /с ДДС/, ми става още по-нелепо старанието на зам. кмета Велчев да се пребори за някои и друг лев повече като приход от наеми на общинско имущество, стоическо проявено за пореден път от него на последната ни сесия, например.

Няма как от една страна да се демонстрира тази загриженост, а от друга, откъм разходната част на този Бюджет, да се проявява тази скрита,  НЕ ПУБЛИЧНА щедрост. Само да припомня на финала, че принципът - лицемерен и стар, гласящ горе-долу така:  "... няма да ме гледаш какво правя, а ще ме слушаш какво ти говоря, чадо!" отдавна не работи в тези променени и много динамични наши съвременни дни и времена.

Това е засега - КУРАЖ И СВЕТЛИНА ПРЕЗ СВЕТЛАТА СТРАСТНА СЕДМИЦА НА ВСИЧКИ!



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1340339
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930