Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2017 16:54 - След изборна сесия, промяна никаква засега.
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 В последният ден на месец март - петък, 31.03., както и в нетипичен час за начало - от 13.00 часа, бе проведена редовната сесия на Общинският ни съвет. За съжаление, само с това се изчерпа различното в това поредно заседание на съвета ни, обаче...

Дори на пръв поглед солидният дневен ред от 29 - те включени точки в предварителният дневен ред, по никакъв начин не затрудни съветниците ни - за един час и половина, т.е. в 14 часа и 35 минути ей така, просто на един дъх и без почивка /при липса на дебати какво ли пък да ги умори, нали?/, работата им вече беше приключила! Бяха приети всички докладвани докладни записки /с изключение на една/, изказвания и дебати почти липсваха, като преобладаваха гласуванията в диапазона от 26, та чак до 30 /при налични 30 съветника в залата в самото начало/ гласа "ЗА"! Завидно единодушие, показващо за пореден път на всички ни , че Опозиция в съвета няма, системата е от типа "ОФ", по формулата очевадна "ВСИЧКИ ВЪВ ВЛАСТТА"!

Единственото по-съществено за мен бяха докладните записки под № 21 и № 22, касаещи промяна в две приети Решения на Общ. съвет, съответно на заседанията, проведени на 30.06.2016 г., и на 26.01.2017 г.

И двете решения касаят целевата подготовка, както и полаганите големи усилия /поне от средата на 2016 г./ от страна на кмета Дарин Димитров и неговият екип, разкриваната нова социалната услуга в Общината ни - Дом за стари хора с капацитет 40 места, да бъде предоставена на външен доставчик, и то понеже нашата Община не разполагала с... подходяща сграда за това!

В тази връзка беше и първото решение, прието на 30.06.2016 г., а пък вече второто, прието на 26.01.2017 г. /отново единодушно, разбира се!/, беше наистина един истински местен "шедьовър" на цялата ни управа /барабар с целият Общински съвет/ по темата: "Неправилно вземане на поименно решение". А именно - по силата на вече направеното от 23.12.2016 г. предложение от страна на дружеството "АЛФАМЕД ХОСПИС" ООД до Кмета Дарин Димитров, цитирам: " Общински съвет - Търговище дава съгласие за разкриване на Дом за стари хора с капацитет 40 места, като ДЪРЖАВНО ДЕЛЕГИРАНА ДЕЙНОСТ, считано от 01.04.2017 г. " Оле!

Вече поставих на местното обществено внимание факта, че на 16.01.2017 г. този вече функциониращ обект бе тържествено открит в присъствието на първите мъже на града - кмета Димитров, Областният управител Бонев и депутата Кърджалиев - тогава! , заедно с двамата съсобственици /50 на 50/ на това Дружество - д-р Мирослав Русев и общинският съветник инж. Таню Танев!

Повече от двадесет дни след това, на 09.02.2017 г., пък бе публикувана Обява във в-к "Търговищки новини", относно извършване на оценка на въздействието върху Околната среда на това тяхно Инвестиционно предложение - "ПРЕУСТРОЙСТВО НА СЪЩЕСТВУВАЩА СГРАДА - хотел, в Дом за възрастни хора с хоспис. В резултат на подаденото Възражение относно всички тези забелязани от мен сериозни разминавания - малко от типа на: "поставянето на каруцата пред коня" стана ясно, че Проектът е одобрен от Главният ни архитект на 24.01.2017 г.! , както и че не е в компетенциите на РИОСВ гр. Шумен да проверява законността на обекта по реда на ЗУТ, предвид депозираното възражение в община Търговище и РДНСК - Търговище!

Въпреки това оправдателно и защитно становище от страна на РИОСВ /засега/, самият факт, че зам.кмета Велчев внесе сега тази Докладна записка, с която на практика се отменя онова поименно Решение, прието на 26.01.2017 г., и което на практика вече предопредели дружеството "АЛФАМЕД ХОСПИС" ООД като изрично посоченият вече външен доставчик за тази социална услуга.

По силата вече на това "подобрено" Решение, прието онзи ден, както и на съответните упоменати законови основания при това , вече "Общински съвет - Търговище ВЪЗЛАГА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ ДА ПРОВЕДЕ КОНКУРС ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СОЦИАЛНАТА УСЛУГА, СЛЕД РАЗКРИВАНЕТО И КАТО ДЪРЖАВНА ДЕЛЕГИРАНА ДЕЙНОСТ"!

Така че въпреки своето огромното желание "мачът да бъде вече свирен", тепърва кмета Димитров ще бъде принуден да проведе конкурс, които да определи измежду няколко и други кандидати може би този външен доставчик на тази социална услуга, от която с лекота се отказа още миналата 2016 г. Общината ни в негово лице.

Работата до сега е само и единствено в полза на фаворита "АЛФАМЕД ХОСПИС" ООД , а като се има в предвид и факта, че единият съсобственик на това дружество е действащ общински съветник вече трети мандат!, тежката сянка за неговият потенциален Конфликт на интереси според мен вече също е налична...

Ще наблюдаваме от близо развитието на този пореден, както и зареден с потенциален скандал казус, а така също подготовката и провеждане на самият конкурс. Дано и други заинтересувани дружества и предприемачи своевременно да проявят интерес към тази социална услуга , както и да се включат и участват в предстоящата открита процедура. Повече от ясно на всички ни е факта , че НЯМА КУШИЯ С ЕДИН КОН - нали така? А какви зависимости издава подобното поведение на отговорните ни лица в града по този казус до сега, ще бъде тема на един друг "материал". За сега е това –

       КУРАЖ И СВЕТЛИНА!


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1337050
Постинги: 774
Коментари: 98
Гласове: 622
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930