Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 15:57 - … за мярката на съдията, или защо пее после стадиона: "Съдията, съдията ………"!
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В мача - реванш на 1/8 - финалите на Шампионската лига, състоял се през миналата седмица /08. 03. 2017 г./ на митичния стадион "Ноу Камп" в Барселона, световната ни футболна общественост видя как съдията на срещата - Денис Айтекин, определено изигра своята ключова роля в нея.

Със своите спорни, на моменти дори скандални отсъждания, той определено помогна много отборът на "Барселона" да сътвори "чудото", спечелвайки тази среща с 6:1 и отстранявайки ПСЖ, след като бе загубил преди две седмици безславно с 0:4 в Париж /при това отбелязвайки последното си шесто попадение 4 секунди преди края на даденото 5 /пет/ минутно продължение!/. Не случайно УЕФА вече наказа много тежко този съдия, лишавайки го да води срещи до края на годината, а в резултат на този негов съдийски провал, в интернет бе отворена петиция за преиграване на двубоя, отворена от привърженика на ПСЖ - Луис Мелендо Олмедо, като до вчера тя бе подкрепена от над 140 000 хиляди души!

Започвам с този пример от света на спорта, които е много показателен за изострената чувствителност на хората към всяко едно нарушение на елементарната справедливост, липсата на фер-плей, както и тяхното категорично нежелание да бъдат зрители на едни нагласени и уредени мачове, особено пък към очевадно тенденциозно отношение към човека в черно, т. е. към СЪДИЯТА.

И това е абсолютно неприемливо и недопустимо като НЕГОВО поведение, без значение дали се отнася към подобна среща с огромен финансов интерес /премията на футболист на Барса е 400 000 Евра за успеха, а на футболистите на ПСЖ пък е била по 1 000 000 Евра на човек!!!/, или към редови мач от наше ниво - селски срещи от Областната ни група, или пък от "В" Аматьорската ни, където от няколко години дрейфа измисленият "наследник" на над 90 /деветдесет годишната/ ни местна футболна традиция, в лицето на многострадалният ПФК "Светкавица 1922" АД, където дори Общината ни продължава да се води и акционерНо за това по-специално ще се спра в някой следващ материал.

Известни са постоянните критики в годишните доклади на Европейските институции към състоянието на съдебната ни система и прокуратура, за бавният ход / или въобще за тяхната липса ! / на промените в нея, както и на организираната съпротива на статуквото срещу тях. Факт е, че България е най-корумпираната държава в целият Европейски съюз, което безспорно е в пряка връзка с това "дередже".

На всички ни е ясно също така, че у нас продължава да битува /за съжаление/ не само мнението, а и практиката, че е много трудно, почти невъзможно да се спечели каквото и да е дело - и то по всички писани правила и закони в страната, срещу овластен човек, или пък институция, пък било то и нашата си Община!

Понеже се по насъбраха в последните няколко месеца достатъчно примери относно прилагане на някакви дребни процедурни хватки, хитрини и номера, както на практика водят и до отказ от правораздаване, аз няма да се притесня да ги споделя сега с Вас. Знам много добре, че в една правова и европейска страна един от водещите принципи е, че: Законите и правилата важат за всеки един без изключение, пък бил той и временно овластен на еди каква си длъжност. "Служба корен няма" е една изключително вярна и правилна констатация, така че е добре по-често да си я припомнят временно отговорните фактори в града ни.

И така, стигна се до съдебно оспорване по два сходни до някъде казуса, и срещу издадените визи за проектиране от арх. Димитрова - Главен архитект на Общината ни от 14 месеца, по съответният съдебен ред, а именно - пред Административен съд - Търговище.

По едната жалба /внесена през месец февруари 2017г./, вече има насрочено открито съдебно заседание на 04. 04. 2017 г. , готви се експертиза, ще бъдат призовани и допуснати свидетели в едно открито съдебно заседание на тази дата.

По другата сходна жалба до АС, внесена на 15. 11. 2016 г.!, също бе образувано дело, като първо бе изготвено Разпореждане от 30. 12. 2016 г. с указания в седем дневен срок. По-късно вече, след като те бяха изпълнени чинно от жалбоподателите, последва издаване на Определение, получено на 13. 02. 2017 г., което изненадващо и странно бе изготвено в закрито заседание, с което Разпореждане жалбата на хората се оставя без разглеждане, като при това производството по делото се прекратява!

Слава Богу, че все пак АС - Търговище не е последна инстанция и по този казус, хората си изготвиха съответната жалба пред ВАС в съответният срок. Но все пак до тук вече изминаха едни почти 90 /деветдесет/ дни!

Още по-странен се оказа факта, че тази жалба бе изпратена от АС до ВАС, без да бъде указана от страна на съдията, както и внесена от жалбоподателите необходимата държавна такса по съответната сметка на ВАС, която трябваше да определи съдията. Негово решение и преценка, ще кажете Вие - ОК, дано това да е така

Но ако в последствие това се окаже поредният опит да се "тупа топката", и да се губи /или пък печели за някого!/ време, това също ще лъсне съвсем скоро, нали така? И няма да бъде спестено, както и премълчано със сигурност.

Изобщо не поставям под съмнение вменените отговорности по Закон, правомощията, както и ключовата роля на съдията относно решаването на тези спорни въпроси. Но за да се печели общественото доверие в тази институция, процедурите трябват да се водят стриктно по разписаните норми и правила, открито, искрено и прозрачно!

Хората също имат своите права, като ползват компетентни адвокати, които защитават добре своята страна. Че в един малък град като Търговище, възможностите за повлияване върху безпристрастността при вземане на подобни решения, не са малки въобще, ми е ясно добре - най-малко поради факта, че всички лица на отговорни места, както и в тази гилдия като цяло, се познават много добре и до болка както в личен, така също и в по общ, приятелски план дори.

Въпреки всичко това, както и без значение дали се оспорва Акт - било на Главният архитект, или пък на Кмета на града, категорично трябва "аршина" при прилагането на Закона от страна на компетентният съдебен състав, да е еднакъв! В противен случай ИСТИНАТА винаги ще излезе наяве, а засече ли се подобно пристрастие, мълчание пък изобщо. Подобно на емоционалните фенове, които веднага си изразяват мнението, споделяйки какво мислят и пожелават на отговорните лица и близките им дори! директно, дори и малко брутално даже, но пък затова без маска и без грим! При това - на необходимата песенна висота!

КУРАЖ И СВЕТЛИНА!



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1339947
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930