Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2017 19:02 - Ченгениадата ни местна наша... 27 години по-късно ТЯ продължава да вони! Обяснява и много неща, нали? част 1.
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
0



 Публикуваното вчера РЕШЕНИЕ № 2 - 931 / 25.04.2017 г. на Комисията по досиетата, извършила проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 18 на Закона за достъп и разкриване на документите, и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна Сигурност и разузнавателните служби на БА, по отношение на Кметове, Зам.кметове, Секретари на Общината, и Общинските съветници в Община Търговище, безспорно "хвърли камъка в блатото", ставайки новината № 1 на деня.

Проверени са били 450 лица, като са потвърдени 43 агенти, подвизавали ли се на тези позиции след 10.11.1989 г. - най-многобройни са те при нас, в сравнение с останалите общини в Областта ни. От тях сега са обявени 32 имена, а за останалите 11 на вече починали лица, наличната информация не е публична по Закон.

Разбира се, една голяма част от местните ни агенти до сега бяха "осветени" точно по подобен начин, с отделни тематични Решения на същата Комисията през годините на нейната работа, но точно сега ние получихме всички сътрудници на ДС събрани на едно място, като един разкошен пролетен букет от /отровно може би!/ дъхави цветя...

Според мен те попадат в няколко категории съобразно възможностите им на влияние, както и на вредни последствия от дейността им, обусловена от техните лични умения и подготовка, а аз сега ще се опитам да започна и направя една моя обективна преценка от типа: "преглед на печата", която ще съчетая с допълнителна кратка информация за повечето от тях.

Ще започна с изброяването на имената, които с това Решение за първи път изплуваха в местното ни публично пространство в това си "амплоа". Имената на жените с принадлежност към ДС се броят на пръстите на едната ми ръка, като аз лично съм донякъде изненадан от обявяването на г-жа Илка Ангелова като секретен сътрудник - агент Виктория. Без да я познавам добре както и лично, по нейни изразявани мнения и публикации и тук, в групата ни Тарго, ми прави впечатление като една смела и сърцата жена, видна наследничка на стари и известни местни джумалийски родове.

Вербуването и през 1985 г. може би е свързано с неща около професионалната и кариера, но за това тя ако желае, може и да обясни също така публично.

На нейният фон сътрудничеството на инж. Марин Николов с ДС от 1975 г., като секретен сътрудник - агент Ковачев, изглежда много по-сериозно. Още повече във връзка с факта, че веднага след 10.11.1989 г. той бе нарочен за едно от лицата на местното ни СДС, като такъв бе назначен със статут на зам.кмет във временната управа на града ни между 29.10.1990/ 29.10.1991 г. Впоследствие, разбира се, маската му на "ранен демократ" много бързо падна, особено с убедително изиграната от негова страна съществена роля, както и 100% - ната му подкрепа за покойният вече Жельо Папазов, в борбата му за овладяването на АЗ "Енергия" от контролираното от него РМД дружество...

Осветяването на Стоян Ралев като съдържател на явочна квартира с псевдонима си Орхидея, явно по - лесно обяснява успешната приватизация /определена от запознати с нея като: "Авантизация"!/, на ръководената и през 1996/1997 г. от него бивша държавна фирма ЕООД "ЗЕМА". Известни публично са фактите, че цената от 20 милиона лева /представляваща оценка на 70 % от активите на фирмата/, струва на оглавяваното от него РМД около... 7 000$, платени в онези свирепи и свръх инфлационни времена, при които един долар "удари" почти 3 000 лева в началото на революционната 1997 година!

Присъствието в списъка на Иван Ненков, вербуван през 1978 г. като секретен сътрудник - агент Карагьозов, също ми подсказва някои неща. Лично аз го помня като управител на държавният ДАП тогава - "Търговище - Автотранспорт", което беше докарано до едно много тежко състояние, в резултат на което той беше сменен от тази си длъжност, с подкрепеният тогава от нас в СДС - инж. Кольо Колев, вече покойник.

След като посочих някои от новите "попадения" в това Решение от вчера, сега искам да обърна внимание на присъствието в този списък на единственият действащ общински съветник в него, в лицето на г-н Таню Танев, обявен преди една година с Решение № 2 - 647/ 10.05.2016 г. на Комисията като секретен сътрудник - разузнавач, с псевдоним Щокман, вербуван на 18.03.1987 г.

Известна фигура на едър местен бизнесмен, Изп. директор, водещ акционер, както и представляващ дружеството "ЕМУ" АД със седалище в село Разбойна, в същото време общински съветник вече трети мандат, член на Консултативният съвет при кмета Дарин Димитров. Лидер на сдружение "Обединени за Търговище", участващо в местните избори и политика, ползвайки регистрацията на няколко политически партии /един не много публично популярен факт, обаче/.

Лично за мен ролята на това сдружение в местната политика от 2007 г. /направило своя "прощъпулник" още на МИ през 2003 г/ насам е абсолютно отрицателна - това е един изкуствено създаден и богато финансиран "проект", получаващ своя контролиран и корпоративен вот /чувствително намаляващ като резултат на последните избори, за радост!/, използващ зависимостите на хората, работещи и свързани основно в няколко местни фирми и дружества, свързан и с подходящото мотивиране на избиратели в няколко специфични села...

За мен е порочно и недопустимо подобно съвместяване на ясно изразени лични и бизнес интереси, с работата в Общинският ни съвет - уж "на ползу роду", а на практика - на "полза... моя"!

Примери на явни и некоректни решения и злоупотреби в тази посока съм дал достатъчно през годините, мога да бъда по-конкретен в една следващата част. За сега е това - КУРАЖ И СВЕТЛИНА!



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1318886
Постинги: 767
Коментари: 98
Гласове: 614
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031