Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2017 19:40 - Новият ни "Хоспис и Дом за възрастни хора" не е лоша новина. Но редно ли е това да се направи пак така?
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 2269 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 На 16.01.2017 г. дружеството "АЛФАМЕД ХОСПИС" ООД, собственост на съдружниците си: д-р Мирослав Русев и инж. Таню Танев, тържествено откри новият "Хоспис и Дом за възрастни хора", които се помещава в сградата на бившият хотел "Търговище" до жп гарата. В официалното "прерязване на лентата" на този нов здравен център, освен двамата съсобственици участие вземаха кметът на града ни Дарин Димитров, Областният управител /тогава/ Светлин Бонев, и депутатът от ДПС /също тогава/ Тунчер Кърджалиев, като на официалният коктейл след това бяха забелязани и редица други "ВИП" местни лица ...

На базата на постъпилото писмо от страна на двамата съдружници до кмета на Общината ни /вх. № 29-00-373 /от 23.12.2016 г./, бе изготвена Докладна записка от Емине Якубова - зам.кмет, в която акцента бе следният: "Общинският ни съвет дава съгласие за разкриване на Дом за стари хора с капацитет 40 места, като държавно делегирана дейност, считано от 01.04.2017 г.".

Така включената в дневният ред Докладна записка бе единодушно гласувана и приета без дискусия на заседанието на Общинският ни съвет, провело се на 26.01.2017 г.

На фона на този приповдигнат дух и очакванията за една негова безоблачна и успешна дейност, изненадващо и за мен в броят на местният ни в-к "Търговищки новини" от 09.02.2017 г., бе публикувана ОБЯВА до заинтересованите лица и общественост, с която съгласно изискванията на Наредбата за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение: ПРЕУСТРОЙСТВО НА СЪЩЕСТВУВАЩА СГРАДА - Хотел, в "Дом за възрастни хора с хоспис", находяща се на бул. "29-ти януари" № 16 в гр. Търговище! Със съответният 14 дневен срок за приемане на мнения и възражения в сградата на Община Търговище и сградата на РИОСВ - гр. Шумен, разбира се ...

Съвсем резонно и основателно във всеки един от нас биха възникнали много въпроси, като например: Дали е редно и законосъобразно да се бърза толкова с официалният старт на тази по своему социална услуга, да се ангажират с неговата легитимация официалните ни лица на местната и държавната власт в града ни! , а Общинският ни съвет да приема Решение както относно разкриването, така и за държавното финансиране на този Дом за стари хора с капацитет от 40 места, и след всичко това тепърва да се публикува тази Обява! ?! Очевадно става ясно /поне според мен, засега/, че в самият момент на неговото помпозно откриване, този нов социален и здравен център просто е нямало как да притежава всички необходими документи за дейността си.

Въпросите около законосъобразността на издадената Виза за проектиране, както и наличието на одобрен Проект на този обект /както и кога точно той е бил изготвен/ - което пък е необходимо условие за даване на ход на самата процедура, както и разглеждането на инвестиционното намерение на възложителя по реда на Закона за опазване на околната среда, за мен остават открити!

Не мога да не направя и сравнението във времето с още един такъв "диагонален" местен подход, безспорно станал запазена марка на бившата ни управа през ерата "Мирев" в годините назад.
 Става въпрос за скандалният, дълго време анонимен старт на строителната дейност по изграждането на търговският комплекс на терена на бившият ни битак през лятото на 2015 г., стартирал дори без наличието на задължителната за всеки един строеж строителна информационна табела.

Едва няколко месеца по-късно, след всекидневното и бясно бързане от страна на строителната фирма, на 25.09.2015 г., в бр. 38 и на стр. 7 във в-к "Знаме", бе публикувана идентична обява от инвеститора - "ЛОРА-Х2" ЕООД /собственост на Хамди Илиязов/, с която обществеността ни бе официално уведомена за неговото поредно инвестиционно предложение: "Изграждане на търговски комплекс в имот с идентификатор 73626.506.719 по КК на гр. Търговище"...

Както се казва, всеки един от нас сам може да потърси приликите, както и разликите в тези два идентични, "знакови" случая в града ни само за последната една година и половина. Имената на заинтересованите дружества и лица, участници в местното ни управление и близки до властта и в двата случая, говорят сами за себе си.

А дали кметът ни преди се казваше Мирев, а сега се казва Дарин Димитров, е абсолютно все едно за мен в това отношение. Само статистически...

Сега "на ход" са сезираните вече компетентни органи, институции и лица - КУРАЖ И СВЕТЛИНА!



Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1341594
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930