Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2016 17:38 - Местни размисли и страсти преди Рождество Христово...
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 В навечерието на Коледа, на едни от най-светлите семейни християнски празници, всички ние трябва да бъдем както по-смирени, така и по-добри. Точно в тези святи за всички ни дни, тези изконни и традиционни наши ценности, личен и семеен морал - които според мен единствено могат да поддържат жива надеждата на всеки един от нас, както и очакването ни за едни по-добри и щастливи дни, придобиват още по-голяма сила и значение, над които е добре да се замислим отново.

Опитах се да направя опит за едно такова подобаващо въведение, под впечатлението и на провелото се вчера - 22.12.2016 г., последно за тази изтичаща година заседание на Общинският ни съвет. Заседание, с един безспорен, празничен характер и елемент в него, но на което все пак съвсем не липсваше и нормалният му и делови порядък.

Липсваше му нещо друго, разбира се - като тази вече наложила се от години и като една не добра практика в града ни, на заседанията да не се води спор, сблъсък на оценки и алтернативни мнения, водещи само до едно - избистряне на предложените решения, водещи до приемането накрая по един открит и обективен начин на по-доброто предложение - за благото, както и в защита на общественият интерес на всички!

Продължава практиката във вторник след обяд да се провеждат заседания на комисиите, а след по-малко от 48 часа - в четвъртък, да заседава и самият ни Общински съвет. Крайно лоша практика, водеща само до един резултат - "ОФ" местно управление между Герб, ДПС, БСП, АБВ и Обединените, и приети решения с по едни 30 от 30 гласа "ЗА", обикновено...  Просто предварително става уговарянето на тези неща, а сесията БЕЗ ДЕБАТИ просто ги формализира, припомняйки на всички ни времената от преди 10. 11. 1989 г., както и на член Първи от старата соц. конституция, циментирала водещата роля на партията "с голяма буква" - БКП... 
Използвам това сравнение с недалечното ни минало, защото донякъде то бе използвано и употребено и вчера. Удобно и според момента, разбира се!

Визирам болната за града ни, и превърнала се във "вечна" тема с рушащата се вече повече от 30 години сграда на незавършеният хирургически блок. Една абсолютна снимка на тогавашното мегаломанско соц. време, оставило на няколко места и при нас своят непреодолим все още отпечатък - като тази сграда, погълнала милиони, поразяваща със своят абсолютно несъобразен с реалностите на града ни обем, както и построената, и веднага след това изоставена сграда, предвидена да бъде училище, срещу входа на село Васил Левски.
 Построена, но никога не влязла в експлоатация като такава, имайки в предвид ролята и неблагоприятното въздействие за това на работещият в непосредствената близост до нея акумулаторен завод "Енергия", проспан от всички до един тогава - както от идеолозите на този строеж, през проектантите, та чак до строителите и...

Слава Богу, че поне изоставената и недовършена сграда на бившият ОАПС /непознат за младите днес термин от времето на зрелият социализъм, които пък си бе едно недоносче според др. Живков!/, успешно и умно бе трансформирана като хотел "Тера Европа".
 Думата ми бе затова - при запознаване със заседанията на комисията по ТСУ и аграрна политика, нейният председател - г-н Емил Димитров - общински съветник от БСП вече трети мандат, както и управител на фирма "Агродимекс" ООД, защити както настоящото ръководство на кмета Дарин Димитров, така и предишните на кметовете Мирев & Карагеоргиев. Въпреки, че той спомена за някои пропуснати реални възможности за евентуално разпореждане с тази сграда през годините: "... два милиона лева ни се видяха малко тогава", заключението му бе, че това е едно тежко наследство от близкото ни соц. минало на града ни, за което: "...НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ!".
Ок, да допуснем, че за тази нелепа сграда донякъде това е така. Тук обаче въпросът ми е резонен, си мисля, и то точно към кмета Димитров: "А има ли виновен за обграденият със строителни платна терен на бившата ни механа "Роден кът", където вече повече от 15 години НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА? Освен едно наложително премахване на старата, и започнала да се руши сграда преди няколко години, на няколко пъти медийно обявяване за предстоящо строителство на един модерен хотелски комплекс, и...  НИЩО!

И докога ли това ще продължава така?, е въпросът /явно с повишена трудност, обаче/, които кметът ни НЕ ЗАДАВА на купувача - фирма "Агродимекс" ООД, в лицето на нейният представител, например - общинският съветник Емил Димитров...

Има и още един започнат преди известно време, но недовършен знаков строителен обект, намиращ се на пъпа на града ни - този на бившата сграда на ОББ, от много години закупена от друга знакова мощна местна фирма - "ЕМУ" АД.

И там пред обществеността ни от страна на г-н Танев /също общински съветник вече трети мандат! /, бяха обявени сериозни и добри намерения относно преобразуването и в модерен търговски център - първият ни местен МОЛ - работата ударно стартира, като идеята беше откриването му да съвпадне с предстоящото обновяването на централният ни площад в края на 2014 г. Внезапно обаче един хубав ден, и там тихомълком всичко спря, като и до този момент лично аз не зная нито поради каква причина, нито и докога ще продължава този станал вече доста големичък строителен престой в центъра на града ни, все пак...

Давайки само тези два примера на "първо четене", искам всеки сам да може да прецени има ли прилики, както и разлики, особено сравнявайки и двете "времена" - сега, и преди. Защото разликата е очевидна - ако за бившият хирургически блок може да се каже, че: "НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ", за тези два конкретни обекта нещата съвсем не стоят според мен така... 
 Вярно е, че те са частна собственост - Общината продаде бившата механа през 2001 г. на "Агродимекс" ООД, но срещу поет ангажимент, а банка ОББ - бившата си сграда на "ЕМУ" АД, което също обяви намеренията си за нея. Но точно тук е ролята и на управника на града, в лицето на неговият кмет - той не е "наблюдател от щаба", все пак, нали така ?, а с помощта на екипа и администрацията си трябва да има отношение, и да контролира и тези процеси - активно, при това! Съвсем друг е вече въпросът дали той има воля, както и силата да може да постави тези въпроси пред хората, с помощта на които както бе избран за кмет миналата есен, така и сега на практика управлява заедно в Общинският съвет /както и в Консултативният!/, съвместно града и общината...

Но понеже все пак сме на един ден преди Бъдни вечер, Коледа и Рождество Христово, ще спра до тук. Искам още веднъж на всички Ви да пожелая: ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! Много здраве и семейна топлина в тези чудесни дни и нощи на човешка близост.

КУРАЖ И СВЕТЛИНА!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1341212
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930