Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2016 15:31 - Думата ми думи общински отвори . А нови въпроси - бол ...
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1035 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не крия задоволството си , че с повечко настойчивост и упоритост от моя страна , както и със съдействието на един  водещ  местен журналист , обществеността ни бе запозната с интересни детайли около продажбата  / от трети опит , засега успешен ! / на общинският ни поземлен имот от 1 495 кв.м. - т.нар. терен на бившата ни баня , върху които бе изграден модерният  търговски комплекс СИТИ ЦЕНТЪР .  На проведеното на 31.08.2016 г.  заседание на Общинският ни съвет , Зам.кмета Валентин Велчев внесе подготвената от него Докладна записка , с която предложената за този имот цена от 60 000 лева / без ДДС / , бе подкрепена от мнозинството съветници на Герб , ДПС , АБВ и Обединените за Търговище , като групата на БСП се въздържа ...  
     Парадоксален за мен бе моментът , че от  БСП предложиха цената му  да бъде повишена с 10 000 лева !!!  - т.е. , да стане 70 000 лв. без ДДС , като това предложение , носещо още поне 10 000 лева в общинският ни бюджет  остана  само  с 8 гласа подкрепа / БСП + АБВ / . 
     Следя отблизо тази поредна ,  много серийна нашенска си  "сага" още от време оно  , когато отдавна фалираната ни вече БАЛКАН БАНК  поиска , както и  закупи първоначално  от Общината ни  този имот , с намерението си  там да построи своят нов  офис в Търговище .   След като тя "успешно"  премина в небитието след серията от банкови фалити в края на 1996 и началото на 1997 година , след много дълги години на съдебни и ликвидационни процедури , от Общината ни най-накрая се "сетиха"   да поискат от съда Договорът за продажба на бившата  баня  да бъде обявен за нищожен - поради виновно не изпълнение на ангажимента от страна на купувача , възстановявайки общинската собственост върху него .
    В последствие в края на 2009 година и след решение на Общ. съвет бе организиран и проведен нов търг за закупуване на право на строеж на търговски комплекс , за  което от тази  -  на практика втора продажба ,   бяха получени едни нови  385 000 лв.   Набързо "превъртам" лентата до  2014 г. , когато на две поредни заседания - през месеците юли и август , предишният състав на съвета ни ОТКАЗА на собственика на тази вече законно построена сграда да си закупи земята под нея - забележете , за 80 000 лева без ДДС !!!  
   Точно "тихото" , както и немотивирано  ново предложение на г-н Велчев - и то за продажба след трета поредна  молба !   от страна на собственика на СИТИ ЦЕНТЪР  -   но вече за 60 000 лв. !!!  без ДДС , предизвика моята публична  реакция срещу това "странно" за мен  поевтиняване на общинският ни имот / при  цена от 42 лв. на кв.м. земя , все пак  в центъра на града !!! / . 
   С нарочен Сигнал / ОКД - 16.46 / 14.09.2016 г. /  поисках от  Областният  управител - г-н Светлин  Бонев ,  да спре това Решение , като го върне за ново обсъждане в Съвета ни , настоявайки  да бъде  определена и  нова , по-висока продажна цена на този общински  имот .   Светкавично , още на 15.09.2016 г. - което си е един абсолютен местен  рекорд ! , както и пример за реакция по принцип от институцията ни , получих отговор - подписан от Стефан Иванов / За Областен управител / , с което ми бе отговорено , че техният контрол е САМО  по ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ , А НЕ ПО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ ! С две думи - ЗАБРАВИ , ЗАБРАВИ  !!! 
Че Герб в града ни  са си една сравнително   Организирана Група -  е ясно на всички , както е ясен и  фактът , че със самата си  бързина от Областта   просто показват още веднъж на всички , че са част от това предварително взето и одобрено Решение -  както  за цената МУ  , така  и за  съдбата на този наш  имот . 
   Още по-интересно ми стана , когато разбрах в последствие , че собственикът на СИТИ ЦЕНТЪР  е надстроил едва ли не двойно !  разрешеното му право на строеж -  при положение , че проверка от Общината е установила този факт  , в резултат на което той е трябвало да доплати още цели  ... 177 000 лева !!! /   385 000 лв. е му струва цялото  правото на строеж ! / .
   На мен лично тази версия ми звучи невероятно , силно защитно , с което просто г-н Велчев се опитва да защити на практика по-ниската с 20 000 лева продажна цена на този имот сега , цели  две години след опити №№ 1 и 2 през 2014 г. ...   
   Ако дори има нещо вярно в това , тогава вече  въпросите стават няколко - ако  "спряната" продажба   за 80 000 лв. без ДДС от съвета ни -  на практика това си е  бил опит да се прикрие това значително надстрояване от страна на собственика на сградата ли   ? 
   И  ако това е така -  кога е бил установен този факт  от новата ни управа ?  , както и НА КОГО  тази продажба се оказва поредната схема ?  Опит да бъдат така  "спестени" едни 177 000 лева  , и  ако това е вярно - при това установено с проверка , тук на ход трябва да дойде местната ни Прокуратура , си мисля вече аз  ...   
След консултация с лицензирани оценители от града ни мога да потвърдя , че според тях предложената от г-н Велчев  цена от 42 лв. за кв. м. в центъра на града ни си  е направо  ниска !  Нещо повече , според тях управата ни продължава лошата практика от "ерата" Мирев , да се ангажират външни  оценители - в този случай от град Шумен .
     Как е избран той , и на кого е изгодно това в случая  - са други интересни въпроси , като изготвящият   подобна , както и достатъчно  "конфликтна"  оценка не следва  ли да се определя чрез малка обществена поръчка ???
   Интересни , но и много тежки въпроси , разкриващо тъжни и порочни механизми и поредни схеми  , водещи определено до едно ощетяване със сигурност на  всички жители на Общината ни - един до болка познат местен  филм , с нови артисти , но в стари роли ...  
   Да не говоря пък накрая , че самата оценка на лицензираният оценител не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА , а само Ориентировъчна  за вземането на Решение относно цената на които и да е  имот в Общината  - принципал на Общинската ни собственост си е само  ОБЩИНСКИЯТ НИ  СЪВЕТ !
   Кълбото явно тепърва  ще трябва да бъде разплетено докрай -  за сега е само  това - КУРАЖ И СВЕТЛИНА !


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1337165
Постинги: 774
Коментари: 98
Гласове: 622
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930