Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 16:43 - За ракията , сланината и други неща от живота
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1605 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Спас Симеонов

 

            Държавата България отново постави каруцата пред коня. И вече не се изненадваме. Защото законодатели и изпълнителна власт се стараят да не ни е скучно. Мине не мине малко време и току сътворят някоя простотия. Новият екшън, които ни спретнаха е свързан със сложната забрана за работата на малките казани за варене на ракия, повечето собственост на РПК, щели да работят по 6 месеца и т.н.

            Въпросът е защо се прави това? Управляващите ще кажат, че това е грижа за здравето на хората. Това просто не е вярно! Природата и т. нар. пазарна икономика не търпят празно пространство. Всяка забрана стимулира сенчестия бизнес. В историята има много примери за това.

            Ще си послужим с един, които е много показателен  - сухия режим в САЩ през 20 – те години на миналия век. Мафията още не е толкова силна и тъкмо нелегалния алкохол, които се внася от Куба, Мексико и други страни я прави могъщ фактор. Справка : Биографиите на Лъки Лучано , Франк Костело, Бъкси Сиигъл и други още.

            В нашия случай за ракията вероятно става дума за лобизъм, които обикновено се прави за пари а не за този дето клати клоните. Другият момент като се елиминират малките казани съвсем логично е големите играчи да реализират повече печалби.

Впрочем, има и друг аспект – случаят в Якоруда показа точно това. Хората пият ментета, съвсем безконтролно, дори и с риск за живота си. Докато регламентираните казани на РПК могат да бъдат контролирани от Агенцията за безопастност на храните. Същото не може да се прави по гаражи, мазета и вили. Всъщност може, ако ДАНС се заеме с това. И като стана дума , защо агенцията не се самосезира по какви технологии правят алкохолни напитки различни фирми като: Синева  - Севлиево, Синхрон – София и много други още. Ако агенцията има интерес може да и направим по подробен списък.

            Същото може да се направи и с храните. Премиерът Борисов очевидно е специалист в тази област. Неотдавна каза, че българите прекалявали с ракията и сланината. Може и да е така, но е по- добре да си похапваш и сланинка, в която няма оцветители, консерванти , соево прашно, картофено нишесте, пуешко месо и други Е- та, някои от които даже са канцерогенни. Защо например трябва да се оцветяват саламите, да не са великденски яйца? Преди време купихме народна македонска наденица , на опаковката е написано, че е нова подобрена рецепта, която е толкова безвкусна, че не става за ядене. Пържихме, пекохме, не се получи и накрая я дадохме на котките и кучетата и те се мръщиха докато я изконсумират.

            И втози контекст можем да се запитаме Защо депутатите не огледат някои закони, които са важни за здравето на българските граждани? И ако не премахнат, поне да ограничат производството и продажбата на храни ментета. Поне половината от тях сигурно си спомнят какъв беше вкусът на македонката преди 1989г. , която наричахме кучешка радост. Тогава обаче имаше БДС, които се спазваше стриктно. Днес , в условията на т. нар демокрация и пазарна икономика ядем боклуци пием напитки ментета, включително безалкохони, където също има неясни подсладители, консерванти и оцветители, което е особено опасно за подрастващите.

            Говорим за по- голямата част от българското население, а не за изключения като Б.Борисов, К.Домузчиев и Левон Хампарцумян последният е шеф на Уникредит булбанк, с месечна заплата около 60 хиляди лева и други още, които много обичат да раздават акъл по медии и публични изяви. Разбира се , пенсионерите, например , могат да си купят суджук, луканка и други веднъж в месеца. После ще броят левчета и стотинки за хляб и кофичка кисело мляко на ден. До другата пенсия. Ако не устискат ще трябва да питат какво е работното време на Свети Петър и да се молят той да ги приема. Щях да забравя защо депутатите не гласуват закон и да забранят шкембе чорбата, славянския гювеч, боб чорба или яхния и т.н. толкова неща могат да се забранят и народът да мине на фотосинтеза, които оцелее оцелее, защото не всички могат да се класират за терминал 2 на Софийското летище  и да хванат пътя за другия край на света . С еднопосочен билет. И както каза снощи президентът , да видим и осъзнаем колко обичаме нашата родина и колко ни е мъчно за нея. / перефразирам/.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1341420
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930