Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2014 13:08 - Искат оставката на заместник кмета на Търговище
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес председателят на Съюза на патриотичните сили „Защита” - Красимир Русев поиска официално оставката на заместник кмета на Община Търговище Деян Дечев.

До това се стигна след като повече от шест месеца Русев търси отговори на въпросите: Защо жителите на Търговище плащат по лев на час, за да паркират на обществен паркинг в центъра на града? Законна ли е поставената там бариера? Има ли опит за злоупотреба с общинско имущество? Ако е така, кой трябва да поеме отговорност?

Всичко започва през септември 2013 г., когато Русев подава заявление за достъп до обществена информация, адресирано до кмета на Търговище. Защитникът иска документи, от които да се запознае с регламента при който търговищка фирма е наела общинската част от паркинга зад ресторант „Нова Мизия”.

Няколко дни по-късно получава отговор от заместник кмета Деян Дечев. В него пише, че договор между фирмата и Общината не е сключван, но частникът се е възползвал от възможността, която дава общинската наредба, да предплати свободните паркоместа. Така, срещу 25 лв. месечна такса за едно паркоместо, той придобива правото да ги използва.

Нарушението, според Русев, става явно, когато фирмата поставя бариера и започва да събира по лев на час, като по този начин безплатният паркинг става платен. „Това е незаконно и арогантно. Правят го в самия център на града, пред очите на всички.” – възмущава се Русев и изпраща сигнал до Районната прокуратура.

Според районния прокурор, поставянето на бариера и събирането на такса не са законосъобразни, но той счита, че решението трябва да се вземе от по-висока инстанция и прехвърля папката в Окръжна прокуратура.

Окъжният прокурор Диляна Стоянова преценява, че няма нарушение и отказва да образува досъдебно производство. Доводите са, че: „без да са нарушени нормативни наредби, паркингът функционира като платен и се стопанисва от фирмата”.

Красимир Русев обжалва отказа пред Апелативната прокуратура във Варна, която е на противоположна позиция от тази на колегите си в Търговище. Препоръката е да се извърши нова задълбочена проверка „с оглед престъпление по служба” и да се образува ново досъдебно производство.

Това дава основание на Красимир Русев да поиска оставката на заместник кмета Деян Дечев: „След поредния, скандален опит за злоупотреба с общинско имущество категорично настоявам Дечев да поеме политическата отговорност и да подаде оставка. Ако той не намери сили в себе си за този смел, отговорен и човешки ход, на ход естествено ще бъде кметът д-р Красимир Мирев, който лично назначава ръководния състав в Общината.”

От Община Търговище отговориха, че нямат информация по казуса и на този етап се въздържат от коментар.

http://www.targo.org/novini/publication?chast=%D0%9E%D1%82%20%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0&&pub=1677


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1342766
Постинги: 775
Коментари: 98
Гласове: 623
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930