Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 21:54 - Череши ли?!
Автор: recepti4ki Категория: Други   
Прочетен: 8284 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2010 21:56


imageЧерешите подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат.

Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че черешите са се оформили като самостоятелен вид на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите. В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на Европейския съюз с около 40% от световното производство, докато САЩ произвеждат около 13%, което ги прави втори по производство след Турция.

Защо с аполезни черешите?

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, калий,, желязо,  магнезий, натрий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват  работата на мозъка и апетита и оказват общо укрепващо действие на организма.
*  Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини - се нормализира съсирването на кръвта.
*  Тъмночервените сортови съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Поради тази причина черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
*  Черешите помагат и при анемия, тъй като съдържат желязо.
*  Те са полезни още при артрит, ревматизъм , подагра поради съдържащата се в тях салицилова киселина, която притежава обезболяващо действие.
*  В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.
*  Черешите помагат и при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който да се пие, докато е горещ.
*  В черешите се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това те са полезни за хората, страдащи от диабет.
*  Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
*  Те активизират също работата на бъбреците и черния дроб, които започват да извеждат шлаката по-ефективно. Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (псориазис, екзема). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. Киселите сортове  са особено особено подходящи за мазна кожа .
*  Сокът от череши също е полезен -  анемия , при запек и нарушения в храносмилането. При подобни проблеми той трябва да се пие по половин чаша няколко пъти дневно. При атония на червата и колит пък е добре да се изпива по 1 с.л.  три пъти дневно.

Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) по няколко пъти дневно. Те трябва да се сдъвкват внимателно, за да се избегне подуване на стомаха.

От черешите трябва да се въздържат единствено  хората  с нарушена проходимост на червата.

Какво се съдържа в една чаена чаша с череши?

- 100 калории
- 3 г влакна
- Мазнини: 1,5 г
- Протеин: 2 г
- Много витамин С

Видове череши

Срещат се повече от хиляда сортове череши. Някои от най-често срещаните видове са: Марашинос, мескарс, черена, "добра" череша, рейнър, микробуси, ламберт, Брукс, тиктон. "Добра" череша е най-популярният вид. Рейнър са много сладки и може да се използват като заместител на маршинос.

Как да изберем череши?


Ако сте закупили черешите от пазара или хранителния магазин

- Черешата трябва да бъде стегната на допир, но не и твърда.
-  Потърсете леко бляскави, стегнати и със свежи стебла плодове.
- Избягвайте череши с наранена повърхност и точки по нея.
-  Дръжката трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели.
- Избягвайте меки череши.
   
Ако берете череши от овощната градина:

- Изберете  удобни  и обувки.
- Пигментът на черешите е много силен и в повечето случаи не може да се премахне.
- След откъсване е желателно да ги пренесете до вас в хладилна чанта.
  
Как да съхраним череши?

Черешите са нетрайни плодове, които лесно презряват на стайна температура. Най-добре е да купувате плодовете сезонно всеки ден или през ден. Когато купите череши, поставете ги в кошница за плодове. Пренасянето на черешите в полиетиленови пазарни торбички особено с килограми е не особено добра идея,  защото така плодовете се смачкват и се развалят предсрочно.  Можете да съхраните черешите в хладилник, като ги сложите в хартиен перфориран плик или кошница за период от пет до седем дни. За да им върнете свежестта, преди консумация ги потопете за половин час в съд със студена чешмяна вода.  Можете да замразите черешите във фризер за срок до един месец.


Как да замразим череши ?

-  Сложете черешите, без да отстранявате стеблата, в кутия или купа, която може да бъде плътно запечатана с капак. Най-добри резултати се постигат ако ги поставите в плик,  от който може да се изтегли въздуха (пликове за вакуумиране).
- При замразяване може да добавите и захар в купата или в плика. Резултатът е вкусен и  полезан десерт в хладилника по всяко време.


Видове продукти от череши


-  Сурови череши -  червени, червено-черни, бели и др.
-  Сушени череши - най-често се използват като добавка сладкиши, торти, мюслита и др.
-  Замразени череши -  у нас замразените череши се предлагат из фризерите на големите супермаркети през цялата година.
-  Консервирани череши -  сладка, компоти от цели плодове, захаросани.
-  Нектар от череши - продава се като натурален сок или като сиропи, ароматизирани подсладители за торти, сладки и др.


Източници:  www.zdrawe.bg,  medical.bg, www.bb-team.org


Тагове:   череши,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив